Billånskalkulator

Beregn kostnaden for et billån ved å fylle inn feltene i lånekalkulatoren.

Lån
kr
Løpetid
år
md
Rente
%
Terminer per år
Etabl.gebyr
kr
Termingebyr
kr
Tinglysning
kr
Fyll ut skjema og se lånekostnadene

Når man vurderer å kjøpe en bil, er det mange faktorer å ta hensyn til, inkludert bilens pris, finansieringsmuligheter, rentenivå og nedbetalingstid. 

Med lånekalkulator1.no sin billånkalkulator kan du enklere forstå de økonomiske forpliktelsene du påtar deg ved finansiering av bilkjøpet. 

Vår lånekalkulator for bil hjelper deg forutse månedlige avdrag og kostnadene som følger gjennom lånets løpetid.

Slik fungerer en kalkulator for lån til bil

En billånkalkulator kan beskrives som et digitalt verktøy, ofte tilgjengelig på nettsider til banker, finansinstitusjoner og bilforhandlere. 

Rent teknisk er det kun små differanser mellom en lånekalkulator for bil, og de som regner ut kostnadene for andre finansieringstyper, inkludert forbrukslån og boliglån. Utregningene gjøres nesten utelukkende som et annuitetslån, der gebyr og avgiftstyper utgjør de viktigste forskjellene.

Det unike ved en billånskalkulator er du kan legge inn viktige parametre som:

 • Bilens kostnad
 • Egenandelen 
 • Lånebeløp
 • Nedbetalingstid
 • Nominelt rentenivå
 • Øvrige ekstrakostnader

Med en billånskalkulator kan du kalkulere informasjonen til et effektivt rentenivå, pluss se hvor mye du må betale i månedlige avdrag.

Hvordan bruke en lånekalkulator for bil?

Slik går du frem.

 1. Legg inn bilens kjøpspris: Begynn med å legge inn hva selgeren krever for bilen. 
 2. Egenkapital: Legg inn hvilken andel av summen du betaler fra egen lomme. Vil redusere lånebeløpet og er en viktig del av kalkuleringen.
 3. Lånesum: En lånekalkulator for billån vil automatisk trekke egenkapitalen fra bilens pris, for å vise beløpet du trenger å låne.
 4. Nebetalingstid: Velg hvilken nedbetalingstid du ønsker. For billån er det vanlig å bruke maks 6 år på nedbetaling.
 5. Rente: En lånekalkulator for bil vil kalkulere totalkostnaden basert på nominell rente, som deretter vises med en effektiv rentesats, justert for ekstrakostnader og nedbetalingstid.

Basert på disse punktene vil lånekalkulatoren vise deg størrelsen på månedlige avdrag og hvilke totalkostnader du vil ha med billånet.

Mer om kostnader ved finansiering av bilkjøp

En kalkulator for billån vil gi deg en god pekepinn på hva du kan forvente å betale per måned. Slik påvirkes kostnadene når du låner til bilkjøpet.

 1. Rente: Renten du må betale vil baseres på en helhetlig vurdering av din egen kredittverdighet (kredittscore), egenkapital, lånesum og nedbetalingsperioden. Enkelt forklart vil en høyere kredittverdighet gi deg en lavere rente.
 2. Nedbetalingstiden: Har en viktig innvirkning på lånets totale kostnad. En lengre nedbetalingstid vil føre til lavere månedlige avdrag, men også en høyere totalkostnad. Juster nedbetalingstiden på billånskalkulatoren for å se hvilket utslag det gir.
 3. Gebyrer og ekstrautgifter: Billån har visse ekstrakostnader, slik som gebyr for etablering, termingebyr (ment å dekke vedlikehold) og avgifter som bør legges til separat. Som et eksempel må du registrere kjøretøyet. Omregistrering av private kjøretøy kan koste deg opptil 7.000 kroner. Vi jobber med å utvide billånskalkulatoren så også disse merkostnadene kan inkluderes.
 4. Forsikring av bilen: Du må sørge for å inkludere forsikringskostnadene for kjøretøyet. Ingen långivere er villig til å finansiere en bil med mindre den er forsikret mot tap.

Eksempel

La oss ta et teoretisk eksempel hvor vi kjøper en bruktbil og regner ut kostnadene med en billånskalkulator.

Følgende informasjon gjelder.

 • Kjøpspris: 200 000 kr
 • Egenkapital: 75 000 kr
 • Nominell rente: 5 prosent
 • Nedbetaling: 5 år
 • Etableringsgebyr: 1 000 kr
 • Termingebyr: 25 kr med 12 terminer per år

Når vi legger inn tallene i billånskalkulatoren og inkluderer gebyrer og avgifter får vi en effektiv rente på 5,36 prosent. Terminbeløpet vil tilsvare 2 459 kr, som er hva du må betale hver måned, mens de totale kostnadene utgjør 20 064 kr.

Med lånekalkulatoren kan du prøve deg frem og finne ut hvilke kostnader som gjelder for ulike nedbetalingsperioder. Som et eksempel vil en nedbetalingstid på 3 år redusere totalkostnaden til 12 588 kr.

Dette er den viktigste fordelen med en billånskalkulator. Nemlig at du får et langt bedre overblikk over finansieringskostnadene ved kjøp av bil.

Oppsummert

3 årsaker til at det lønner seg å bruke en kalkulator for billån.

 1. Enkle beregninger: Billånskalkulatoren bryter ned og fremstiller på en enkel måte det som ellers er en kompleks finansiell utregning. Gjør det enklere å forstå for forbrukeren.
 2. Lar deg planlegge: Kalkulatoren viser deg alle kostnadene på forhånd, slik at du kan planlegge hvilken belastning du tåler for ditt eget privatbudsjett.
 3. Sammenlign tilbud: Lar deg sammenligne ulike lånetilbud for å finne det med lavest rente.

Vanlige spørsmål om lån

Vurderer du å inngå en låneavtale? Sett deg godt inn i avtalen din og nedbetalingene du binder deg opp til før du låner.

Per 2024 er det vanlig å betale mellom 5 og 8 prosent i effektiv rente på et billån. Renten du tilbys vil avhenge av ulike faktorer som kredittverdighet, kredittscore, egenkapital og nedbetalingstid. Vi anbefaler deg å søke via flere banker for å motta best mulig tilbud.

I teorien er det ingen inntektskrav til billån i Norge. Bankene er derimot opptatt av at du har betjeningsevne for å dekke billånets terminbeløp, kombinert med et minimumskrav til egenkapital. For å kunne håndtere månedlige nedbetalinger kreves enten eiendeler eller en tilstrekkelig månedslønn.

Fordi et billån har høyere rente enn et boliglån, vil det lønne seg å betale det ned så fort som overhodet mulig. Som et eksempel vil renten på et lån til bil gjerne være det dobbelte av et lån til bolig. Vi anbefaler deg å betale ned lånet over maks 5 år, og gjerne raskere.