Boliglånskalkulator

Kalkuler og estimer hvor mye et lån til bolig vil koste deg månedlig og totalt sett.

Lån
kr
Løpetid
år
md
Rente
%
Terminer per år
Etabl.gebyr
kr
Termingebyr
kr
Tinglysning
kr
Fyll ut skjema og se lånekostnadene

Informasjon om lånekalkulatoren

Bruk boliglånskalkulatoren vår til å regne ut hva det vil koste å finansiere boligkjøpet. Sammenlign, analyser og se kostnadene på månedsbasis og totalt sett. Merk at de fleste boliglån kalkuleres som annuitetslån og ikke serielån.

Legg inn boligens pris, nedbetalingstid, nominell lånerente og ønsket lånebeløp. Boliglånskalkulatoren vil deretter vise deg et estimat over hva du kan forvente å betale hver måned, samt lånets totalkostnad.

Det effektive rentenivået inkluderer ekstragebyrer med lånet og viser den virkelige rentekostnaden med et boliglån.

Slik fungerer en kalkulator for boliglån

Boliglånets kostnader kalkuleres basert på følgende variabler.

  • Lånesum: Beløpet du vil låne til bolig.
  • Nominell rente: Renten banken krever for å låne ut pengene (ekskludert gebyrer).
  • Egenkapital: Hvor mye av beløpet du selv dekker av egen lomme.
  • Gebyrer: Boliglån har diverse gebyrer, til etablering og vedlikehold.
  • Dokumentavgift: I Norge betaler du 2,5 prosent av kjøpesummen i avgift til staten, kalt dokumentavgift
  • Nedbetalingstid: Antall år for nedbetaling av boliglånet.

Basert på disse punktene vil vår boliglånskalkulator gi deg et innblikk i de månedlige og totale kostnadene du kan forvente å betale.

Ved å justere de ulike vilkårene kan du estimere hvilken effekt renten og nedbetalingstiden vil ha på de månedlige kostnadene, og ikke minst – hva du har råd til å låne.

Vår oppmerksom på at bankene er underlagt Finanstilsynets regelverk for utlån, hvor det blant annet stilles visse krav til betjeningsevne. Du vil også måtte stille minimum 10 prosent i egenkapital.

Vanlige spørsmål om lån

Vurderer du å inngå en låneavtale? Sett deg godt inn i avtalen din og nedbetalingene du binder deg opp til før du låner.

Maks lånebeløp reguleres av utlånsforskriften. Her fremgår det at du må stille minst 15 prosent i egenkapital på lånet og at det ikke er lov å låne mer enn 5 ganger årlig bruttoinntekt.

Andelen av lønn som går til å dekke boliglån har økt vesentlig de siste årene. I følge SSB brukte nordmenn 45 prosent mer av disponibel inntekt til å dekke boliglån i 2023, sammenlignet med fjoråret. En hovedregel tilsier at du ikke burde bruke mer enn 30 prosent av lønnen din på å betjene et boliglån.

Per juli 2024 ligger den gjennomsnittlige effektive renten for et boliglån litt over 6 prosent. Det reflekterer den kraftige økningen i styringsrenten som har funnet sted de siste årene.

Husk å inkludere viktige merkostnader som ikke vises i vår boliglånskalkulator. Det inkluderer kommunale avgifter, fyring, strøm og andre viktige tjenester som boligeiere må forholde seg til. Dermed vil du se den totale belastningen ved å eie bolig, på månedsbasis og totalt sett.